От мобилни услуги до приложения за рециклиране - споделената икономика

...
 От мобилни услуги до приложения за рециклиране - споделената икономика
Коментари Харесай

Икономика на споделянето – лек или болест?

 От мобилни услуги до приложения за преработване - споделената стопанска система наподобява много обещаващо. Дали е добре тя да се контролира на европейско равнище обаче остава противоречив въпрос.
Приложенията за споделена стопанска система могат да одобряват голям брой форми и функционалности, базирайки се на доста разнообразни философии, счита Лудек Ниедермайер, чешки народен представител от дясноцентриската Европейска национална партия към Европейския парламент, представен от Euractiv.

„ Всичко, за което приказваме, в основата си е опит да използваме активите, които имаме по по-добър и ефикасен метод “, добави той по време на обществен спор в Бърно, Чехия.

В мобилния бранш се предлага необятна гама от приложения, които стоят оттатък познатите услуги на Uber. Като образци могат да се дадат Waze - приложение, което икономисва време при пътешестване, и Robo-taxi, автоматизирана услуга за транспорт, споделя Криштоф Крулиш, анализатор към Асоциацията за интернационалните връзки (АМО).

„ Първо, имаме шерване на коли, при което вие давате пари за гориво на водача и той не печели от нищо друго. Това е типичен образец за споделена стопанска система ", добави Крулиш, говорейки за известното френско приложение BlaBlaCar. 

Има и други концепции. Крулиш показва услугата carsharing, при която потребителят може да даде своя автомобил на други хора, които имат потребност от транспорт. Те отварят приложението през своите телефони и виждат на картата къде има свободни коли, които могат да бъдат употребявани.

Според Крулиш това може да понижи търсенето на коли за пазаруване в градовете. Проучванията демонстрират, че една споделена кола може да размени до 10 частни автомобила, осведоми още Euractiv. 

„ Разбира се, има го и Uber, който първоначално приличаше на услуга за продан на коли, само че последователно се трансформира в договорна услуга за превоз, при която знаеш авансово цената и дестинацията. Съществуват разлики, когато услугата се съпостави с обичайните таксита, само че сега водачите, употребявани от Uber, стават все по-опитни в професионален проект и извършват същите условия като таксиметровите водачи “, изясни Крулиш.

Skoda и бъдещето на подвижността

Чешкият автомобилен производител Skoda също се интересува от новите услуги за подвижност. Компанията сътвори център, наименуван Digilab, който тества и създава нови хрумвания, свързани с превоза и мобилните услуги.

„ Създаването на коли няма да бъде задоволително за в бъдеще. Това е повода Skoda Auto DigiLab да съществува – с цел да откри различни способи да закара човек от точка А до точка Б “, счита Ян Едълман, служащ в дъщерно сдружение на чешкия авто тръст.

Компанията се концентрира върху екосистемата към автомобила, по-ефективното паркиране и ръководството на трафика. Едно от нейните творения е HoppyGo – услуга за шерване на коли, която свързва притежатели на коли и водачи, търсещи наличен превоз.

Всичко това се прави посредством приложение за мобилни телефони.

 

Регулации – да или не?

Един от въпросите, които неизбежно изникват при споделената стопанска система, е дали тя би трябвало да бъде контролирана на европейско ниво. Отговорът на Ниедермайер е „ не “.

„ Европейската комисия съобщи, че приветства концепцията за шерване, само че не предлага интервенция в тези услуги. Анализатори споделят ясно „ не “ на регулацията “, сподели Ниедермайер.

Не всички обаче са съгласни.

Крулиш счита, че социална формулировка за споделената стопанска система и съществени правила, използвани измежду европейските страни, биха били от изгода на потребителите.

„ Не би било елементарно да се откри общо съображение – разпоредбите са дефинирани на всички места, от Берлин до Париж. Въпросът е дали ще си коства усилието да да се намерят универсални ограничавания “, споделя той.

Всички присъстващи на конференцията в Бърно са съгласни, че новите бизнес модели, позволени от стопанската система на шерването, повдигат редица евентуални проблеми. Един от тях е рискът от монополизиране на пазара.

Проблемът Airbnb

Популярната услуга за наемане на домове е различен образец, където възможните последствия от регулирането на Европейски Съюз могат да бъдат усетени в близкото бъдеще.

„ Ако желаеме от Airbnb същото равнище на отбрана на потребителите и същото равнище на обслужване като в елементарен хотел, това може да значи края на този стопански сегмент. Въпросът е дали считаме, че би трябвало да се обезпечи това равнище на обслужване или дали одобряваме, че това е изцяло друга идея и е належащо да понижим нашите упования “, сподели Ниедермайер.

Друг проблем с Airbnb е нейното действително влияние върху пазара на жилищните парцели.

„ Услугата е страхотна алтернатива за пътуващи “, счита чешкия народен представител, като добави, че разпространяването на наемането на домове покачва цените на жилищата в градовете.

„ За някои това значи опция за облага, до момента в който за други това води до по-високи цени на парцелите “, добави той.

Спестяване на запаси и основаване на обществени връзки

Участниците в конференцията подчертаха и въздействието на тази стопанска система върху околната среда, както и върху обществените интеракции. 

 

Понякога при младежите в 21-ви век се следи липса на обществени взаимоотношения, счита Ниедермайер. „ Споделянето на нещо може да промени тази наклонност “, предполога той, добавяйки, че общностите могат да бъдат подхранвани по този метод, създавайки някаква форма на „ фамилиарност “ сред участниците.

Отвъд подвижността, концепцията за „ умни “ градове също притегля интереса на локалните управляващи към споделената стопанска система, счита Ян Едълман.

„ Градовете би трябвало да обезпечават комфорт и сигурност. Умните градове, от наша позиция, съставляват близки връзки сред града, неговите поданици и фирмите “, добави той.

Ефектът върху околната среда на този вид стопанска система е обвързван с по-ефективното потребление на ресурсите и основаване на „ кръгова стопанска система “.

„ Например, в случай че имате телефон, който към този момент не желаете да употребявате – не го хвърляйте. Други хора с по-ниски условия могат да го употребяват. След това могат да бъдат употребявани и самите част и на телефона, когато той спре да действа “, посъветва Ниедермайер.
  По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова
 

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР